Yamaha Neo’s – scuter electric cu baterie cu baterie externă

După mai bine de 30 de ani de la prezentarea primului său scuter electric (Frog), Yamaha propune pentru 2022 primul scuter electric „echivalent cu 50 cmc” cu zero emisii sub numele NEO’s.

Încă de la primul model lansat în 1997, NEO’s a avut un stil simplu, universal, dar atractiv, iar noul model electric păstrează designul cu faruri duble, folosind evident actuala tehnologie LED. Aspectul general al modelului este elegant și modern, deși are la bază forma clasică a unui scuter utilitar. NEO’s este oferit în două culori, Alb Milky şi Negru Midnight, ambele primind ca accent culoarea dedicată Aqua – semnătura vehiculelor electrice Yamaha.

Noul NEO’s este antrenat de a doua generaţie de unităţi de alimentare integrate Yamaha (YIPU), cu un motor electric fără perii, răcit cu aer, care oferă niveluri ridicate de cuplu, acceleraţie puternică şi operare extrem de silenţioasă. YIPU încorporează sistemul de frânare spate, iar unitatea este montată direct pe jantă. Bascula monobraț conţine unitatea de comandă a motorului (MCU) care gestionează puterea transmisă la roată.

NEO’s vine în dotare standard cu o singură baterie litiu-ion de 50,4 V/19,2 Ah, amplasată în centrul șasiului, care oferă o autonomie posibilă de aproximativ 37 km, conform Yamaha. Surpriza este conectorul şi carcasa pentru o a doua baterie opţională, care poate extinde autonomia la aproximativ 68 km. Bateria detașabilă a lui NEO’s cântărește 8 kg, așadar ai putea să o iei și în rucsac dacă nu ai probleme cu spatele, şi este amplasată sub şa.

Montarea și demontarea bateriei se face plug and play, fără alte cabluri. O încărcare completă cu încărcătorul inclus durează aproximativ 8 ore direct de la priză și o poți face fie pe scuter fie cu bateria scoasă.

În mers sunt disponibile două moduri de pilotare diferite: STD (standard), potrivit pentru o utilizare generală în care puterea maximă este de 2,06 kW la 40 km/h, și ECO (1,58 kW la 30 km/h, cu viteza maximă limitată la 35 km/h). O unitate de comandă a vehiculului (VCU) precum şi o unitate de comandă a motorului (MCU) controlează momentul şi modul în care este utilizată fiecare baterie. A doua baterie se cuplează automat când prima baterie e pe sfârșite.

În multe orașe europene limitele de viteză au scăzut la 40 și chiar 30 km/h, iar zonele cu respectivele limite sunt înțesate de camere radar. Din această perspectivă, NEO’s pare foarte atractiv.

Yamaha anunță că zgomotul la rulare al lui NEO’s, măsurat de la 7 metri distanță, este de doar 55 dB, fiind unul dintre cele mai silențioase vehicule de pe șosea.

Pe ecranul LCD monocrom se afișează informațiile strict necesare, dar și diverse notificări precum apeluri şi mesaje primite. Conectează-l la aplicația Yamaha MyRide și poți accesa o parte de social media unde utilizatorii pot să exporte informaţii despre călătoria lor şi să intre în legătură cu alţi utilizatori MyRider pentru a vizualiza fotografii, pentru a compara rute şi pentru a descoperi locuri noi în care să meargă. Tot în MyRide poți vedea informaţii tehnice şi de funcţionare, precum viteză, acceleraţie, starea bateriei sau chiar localizatorul de parcare.

Starea de încărcare poate fi observată direct pe baterie sau pe contor când se încarcă bateria, existând şi un indicator „încărcător conectat”. Alte caracteristici includ o pictogramă sub formă de broască ţestoasă pentru momentele în care puterea este limitată, un led de verificare a cheii inteligente şi un indicator „RUN” pregătit de deplasare.

Sistemul fără cheie Smart Key permite pilotului să utilizeze scuterul pur şi simplu având cheia Smart Key în buzunar, ceea ce îl face pe NEO’s să fie uşor de utilizat.

Poziția pe NEO’s este naturală şi dreaptă, șaua are o înălțime de 795 mm şi o zonă spaţioasă pentru picioare datorită amplasării bateriei sub șaua care este foarte confortabilă.

Șasiul complet nou este format dintr-un cadru cu rezistenţă înaltă, conceput pentru a permite montarea a diverse accesorii, inclusiv bagaje, şorţ, suport pentru smartphone şi multe altele. Noile furci KYB sunt tratate cu nichel pentru rezistenţă sporită la coroziune.

Roata faţă în 10 spițe cu greutate redusă şi diametrul de 13 inch este dotată cu un pneu lat de 110 iar în spate, NEO’s este echipat cu o jantă tot de 13 inch pe care avem un pneu de 130.

Cu o singură baterie montată, compartimentul de depozitare de sub şa al NEO’s are 27 de litri cu o singură baterie montată și poate adăposti o cască tip jet. Cu a doua baterie montată mai rămâne ceva spaţiu pentru transportul unui costum pentru ploaie sau a unei căști de tip braincap.

Yamaha NEO’s poate fi condus cu categoria de permis AM.

Inteligent, simplu, economic şi fiabil, noul NEO’s este o alegere ideală pentru toţi cei care caută un scuter cu emisii zero, din generaţia următoare, la un preţ accesibil (3.090 euro cu TVA în România), pentru navetă zilnică şi mobilitate urbană generală.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.