Tineri piloți, Yamaha R125 și MT-125 au fost lansate!

Prezentate săptămână trecută în Barcelona, Yamaha R125 și MT-125 sunt pregătite să ia cu asalt pistele circuitelor și să zumzăie pe străzile marilor orașe. Iar pentru că segmentul 125 cmc este într-o continuă creștere, de când cu schimbările legislative internaționale, Yamaha a acordat toată atenția acestor mezine. Dotări și tehnologii pe care le așteptam de la vârfurile de gamă se găsesc și aici. Distribuție variabilă pentru un cuplu mare pe o plajă cât mai largă de turații, quickshifter (opțional), controlul tracțiunii (TCS), bord TFT cu posibilitatea conectării bluetooth la smartphone pentru afișarea notificărilor privind comunicarea și aplicație dedicată pentru a accesa datele motocicletei. Plus o mulțime de accesorii opționale de top din gama GYTR.

Yamaha R125 își ia mai în serios rolul de motocicletă supersport. Iar unul dintre punctele cheie de plecare este dimensiunea full size. Nu doar că poate acomoda piloți mai înalți sau chiar adulți dar, oferă și o ergonomie bună pentru oricine o conduce. Furca inversată cu jambele de 41 mm promite stabilitate, iar semighidoanele sunt așezate într-un unghi mai deschis cu 10˚ pentru a facilita controlul. În termeni de eficiență, partea frontală nu este doar frumoasă și inspirată de R7, dar ajută și la obținerea unui coeficient aerodinamic îmbunătățit cu 5%. Revenind la partea sportivă, noul bord TFT are două teme, denumite sugestiv Street și Track. Partea interesantă este că în Track este afișat turometrul între 6.000 și 13.000 rpm, ceea ce contează cel mai mult atunci când se rulează pe circuit. Există și un martor luminos pentru schimbarea treptelor de viteză la o turație prestabilită.

Yamaha oferă o rampă de lansare tinerilor sportivi prin programul bLU cRU, atât în motociclism viteză cât și în motocross. Cei care se remarcă la nivel național au șansa să participe în campionate internaționale dacă trec de etapele finale ale procesului de selecție. Pe lângă celebrele CIV, CEV sau IDM care generează o proporție covârșitoare de piloți de top, există și campionatele mono marcă Yamaha, atât naționale cât și regionale, cel mai avansatat fiind cel strâns legat de WSBK (R3 EU bLU cRU).

Yamaha MT-125 este printre cele mai bine vândute motociclete naked din categoria 125 cmc. Noutatea importantă pentru modelul 2023 este sistemul de tracțiune integrală. Știm că nu pare necesar la prima vedere, având în vedere faptul că MT-07 și R7 vin fără astfel de sisteme. Dar pentru că cel mai probabil motocicletele din categoria A1 sunt cumpărate de părinți, putând fi conduse de la 16 ani, o astfel de dotare standard contează cu adevărat. Apoi vin în discuție aspectele subiective, cum ar fi designul de motocicletă premium sau roata spate cu lățimea de 140 mm. Aduce un plus de stabilitate dar, până acolo, îi dă mai multă prezență scenică motocicletei.

Generația MT-125 actuală a primit același bord TFT de 5 inci cu care este echipat și noul MT-07. Iar asta aduce și conectivitatea bluetooth, care include notificările în bord privind apeluri, mesaje sau e-mailuri, precum și accesul la date elementare ale motocicletei. Din toate informațiile disponibile în aplicația MyRide, credem că unghiurile de înclinare vor primi o atenție deosebită.

Prețurile în România pentru noile modele sunt de 5.800 euro pentru R125, respectiv de 5.450 euro pentru MT-125. Listele de accesorii sunt cuprinzătoare pentru ambele modele și, pe lângă diferitele elemente vizuale, sunt disponibile și piese dedicate performanței precum amortizor Ohlins sau evacuare Akrapovic.

Principalele date tehnice ale celor două modele sunt: motor de 125 cmc care dezvoltă 15 CP la 10.000 rpm, 11,5 Nm la 8.000 rpm (nu uitați de distribuția variabilă), furcă față cu jambe de 41 mm și cursă de 130 mm, disc de frână de 292 mm, pneu de 100/80 R17 pe față și 140/70 R17 pe spate, iar masa în ordine de mers de 142 kg pentru MT-125 și 144 pentru R125.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.