Yamaha Ténéré 700 World Raid: Dincolo de orizont

Yamaha Ténéré 700 s-a făcut rapid cunoscută pentru abilitățile sale dincolo de asfalt. Cuplul CP2-ului și versatilitatea șasiului erau deja familiare motocicliștilor, iar dacă le lipsea o motivație suplimentară pentru a intra în showroom, Nick Sanders și legenda enduro Pol Tarres au aratăt tuturor posibilitățile și limitele reale ale Ténéré-ului. Pe acesta din urmă l-am putut urmări anul trecut punând la grea încercare motocicleta chiar în România, la Red Bull Romaniacs. La nivel global, după succesul înregistrat de modelul de bază și apoi de versiunea Raid, Yamaha lansează varianta de cursă lungă pentru pasionații de aventură.

Dincolo de grafica dedicată și alte mici elemente de design, diferența principală după care vei recunoaște imediat un World Raid este folosirea a două rezevoare în locul celui obișnuit. Ele oferă un volum total de 23 l (aproximativ 500 km autonomie), au o înălțime maximă mai mică decât a celui clasic și creează un spațiu de manevră mai mare pentru pilot. Masele sunt mai bine centralizate după noile modificări. În ce privește performanța, noul model vizează exact punctele nevralgice pentru a oferi un pachet capabil celor care vor să vadă ce e dincolo de orizont, indiferent de suprafața care trebuie străbătută până acolo. 

Amortizorul de ghidon Ohlins are 18 reglaje, e amplasat lângă tripla superioară pentru acces facil și te va ajuta să ții în frâu ghidonul atunci când rulezi în off road cu vitize ridicate. Furca față a fost înlocuită cu una KYB de 43 mm complet reglabilă, ce oferă o cursă mai mare cu 20 mm, ajungând acum la 230 mm. Suspensia spate a fost îmbunătățită pentru a face față noii furci: link-uri revizuite, amortizor cu rezervor compensator pentru evitarea cavitației, arc cu rată mai mare și un tampon de cauciuc montat pentru a disipa energia atunci când suspensia ajunge la capăt. Cursa totală a crescut cu 20 mm, la fel cu cea a furcii. Altă modificare tehnică gândită pentru exploatare în medii neprietenoase este orientarea admisiei într-o poziție ce previne pătrunderea prafului sau a lucrurilor aruncate de roata spate.

ABS-ul are 3 moduri de funcționare: On, Off și decuplarea separată a spatelui.

Yamaha Ténéré 700 World Raid are un parbriz mai înalt și deflectoare laterale ușor de demontat, o protecție cu lamele verticale pentru radiator, scărițe mai mari pentru priză mai bună și mai puține șanse de a se umple cu pământ/nisip, precum și un scut pentru motor format din 3 piese.

Bordul TFT de 5 inci este acum color și oferă conectivitate bluetooth prin aplicația Yamaha MyRide app, putând afișa după conectare și notificări privind apelurile. Ecranul are trei moduri de afișaj: Explorer – modern cu informații cheie ușor de citit; Street – imită un design analog; Raid – inspirat din roadbook, cu două contoare separate ce pot fi folosite pentru calcularea distanței până la următorul checkpoint.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.